Formål

FORMÅL – det handler om balancen mellem benyttelse og beskyttelse 

Dette undervisningsmateriale er udarbejdet i projektet ”Mad fra Havet”, hvor der sættes fokus på fremtidens proteiner fra havet og på det marine fødevareerhvervs mulighed for at brødføde en voksende befolkning – på en bæredygtig måde.

”Vi skal bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer” står der bl.a. i verdensmål 14.

Verdens befolkning forventes at stige til ti milliarder i år 2050. Alle disse mennesker har brug for mad – og ikke hvilken som helst mad, men god og nærende mad. Et skift mod mere flere blå proteiner (mad fra havet) reducerer konkurrencen om både agerjord og ferskvand. Så vi skal alle sammen til at spise flere proteiner fra havet, for at løse fødevarekrisen som kommer af en voksende befolkning.

 “Havet kan brødføde den eksplosivt voksende befolkning.” Det er påstanden, men er det muligt at forene benyttelse og beskyttelse af havet som råvareleverandør til verdens befolkning?  Dette kigger vi bl.a. på i dette materiale. Det er afgørende at sikre en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne.

Uanset om du bor på en ø midt i havet eller med flere kilometer til nærmeste kyst, påvirker dine valg i hverdagen, hvordan havet har det. For at kunne træffe kloge og bæredygtige beslutninger er der brug for viden og øget bevidsthed.

”Konkret vil vi give børn og unge en håndgribelig forklaring på, hvordan de kan være med til at gøre verden bedre.
– citat Lene Friis Møller, Naturvidenskabelig chef, Fiskeri- og Søfartsmuseet

Dette undervisningsmateriale er også med til at gøre eleverne mere bevidste om havets ressourcer.